Ιστορία της Τέχνης με την Αμαλία Παπαϊωάννου

Το αντικείμενο στην τέχνη

Τα αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες και αποκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες τους. Είναι σύμβολα που μεταλλάσσονται.Απόδειξη δεξιοτεχνίας, το αντικείμενο γίνεται θέμα του έργου τέχνης (νεκρή φύση), γίνεται αντικείμενο τέχνης (objet d’art). Η τέχνη γίνεται αντικείμενο, που συλλέγεται και αναπαράγεται. Η ανακάλυψη ενός αντικειμένου μπορεί να γίνει αφορμή καλλιτεχνικής δημιουργίας: αρκεί η αναγνώριση της φόρμας, η διαφορετική νοηματοδότηση ή ένα νέο συγκείμενο. Η μεταμόρφωση, η παραμόρφωση, ακόμη και η καταστροφή του αντικειμένου μπορούν να είναι πράξη τέχνης.  Tα αντικείμενα είναι η πρώτη ύλη της τέχνης. Αλλά το να φτιάχνεις αντικείμενα είναι κι αυτό τέχνη.

Μαγικό. Ιερό. Εξωτικό. Χρηστικό. Καθημερινό. Μανιφέστο. Το αντικείμενο στην τέχνη έχει πολλαπλές ιδιότητες. Φέτος στα μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Αγίας Παρασκευής ανακαλύπτουμε την υλική πλευρά της τέχνης και εξερευνούμε τη λειτουργία του αντικειμένου στην τέχνη.

Ανακαλύπτουμε σύμβολα, μελετούμε τα κινήματα στην τέχνη που πρόβαλαν τον τεχνίτη και το έργο του, μαθαίνουμε για την ιστορία των συλλογών και τη δημιουργία των πρώτων μουσείων και εξερευνούμε τις ιστορίες που αφηγούνται τα αντικείμενα και οι αναπαραστάσεις τους.

Κάθε Πέμπτη, 20:00 – 22:00 με την ιστορικό τέχνης Αμαλία Παπαϊωάννου

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με τη χρήση βιντεοπροβολέα και συμπληρώνονται με επισκέψεις εκτός αίθουσας σε εκθέσεις και μουσεία. Βασικές αρχές των μαθημάτων είναι η ενεργητική συμμετοχή και η συζήτηση.

Αμαλία Παπαϊωάννου
Δρ Ιστορίας Τέχνης

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s