Ψηφιδωτό με την Δουζενάκη Μαρία

ψηφιδωτο

ψηφιδωτό

Ο χρόνος, ένα στοιχείο απειλητικό ως προς την καλλιτεχνική δημιουργία, σκάλωσε σε μια πανάρχαια τέχνη, φτιαγμένη από πέτρα…το ψηφιδωτό.

Η τέχνη αυτή γεννήθηκε από την ανάγκη του καλλιτέχνη να δημιουργήσει έργα που θα αντιστέκονταν στη φθορά του χρόνου αφενός και αφετέρου από την αγάπη του ίδιου για την πέτρα. Ένα υλικό που από ακατέργαστο και άγριο θα υποτασσόταν στις πλαστικές ανάγκες του δημιουργήματος. Το ψηφιδωτό χαρακτηρίζεται από την αίσθηση της απλότητας που δίνει, λόγω της οικονομίας στους χρωματισμούς της πέτρας. Αυτή η οικονομία δίνει στο θεατή την αίσθηση της δυναμικότητας ενός ποιοτικού έργου.

Η καταγωγή της τέχνης αυτής χάνεται στα βάθη του χρόνου, στη Μεσοποταμία, και τη συναντάμε για πρώτη φορά στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. στους Σουμέριους.

Έχοντας λοιπόν κάνει ένα τεράστιο ταξίδι στο χρόνο, στην ιστορία και στους διαφορετικούς πολιτισμούς, αυτή η σπουδαία τέχνη φτάνει στις μέρες μας να διαβαστεί και να ξαναγεννηθεί, μέσα από τα χέρια των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να την κατανοήσουν και να την προσεγγίσουν με σεβασμό.

Στο εργαστήρι μας το εγχείρημα αυτό γίνεται πράξη μέσα από την ομάδα μας που, με αγάπη για την τέχνη αυτή και πολλή υπομονή, δημιούργησε φέτος αρκετά και πολλά ενδιαφέροντα έργα.

Μαρία Δουζενάκη

Τετάρτη 17.00-21.00

φωτογραφίαDFS 1DSC06496φωτογραφίαv 3φωτογραφία 4K2c

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s