Διάλεξη από τον Φωτογράφο Βασίλη Κάντα

Στις 27/4, Δευτέρα, είχαμε την χαρά και την τιμή να μας επισκεφθεί ο φωτογράφος-θεωρητικός Βασίλης Κάντας. Το βασικό θεωρητικό θέμα το οποίο απασχόλησε την συζήτηση μας ήταν το παρακάτω:

“Δες κάτι”: Κατανοώντας το φωτογραφικό μέσο Εισαγωγική θεώρηση του φωτογραφικού μέσου ως διαδικασίας. Πρόταση του μοντέλου ΧΣΣΦΘ (Χειριστής, Συσκευή, Σκηνικό, Φωτογραφία, Θέαση) προς κατανόηση της φωτογραφικής εικόνας. Φιλοσοφικές προσεγγίσεις του μέσου που βοηθούν στην άρθρωση εύστοχης/δόκιμης πρακτικής και λόγου γύρω από την Φωτογραφία. Παραδείγματα σύγχρονων φωτογραφικών έργων καθώς και το πορτοφόλιο του εισηγητή θα τέθηκαν προς συζήτηση.

Σύντομο βιογραφικό – Βασίλειος Κάντας Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε Ηλεκτρολογία, Φωτογραφία, Κριτική Θεωρία και Διδακτική της Τέχνης. Υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και του A.H.R.C., κατέχει διδακτορικό απο το Wimbledon College of Art, στο πεδίο Φιλοσοφία του φωτογραφικού μέσου• στη διατριβή του ‘Unfolding the act of Photography’ πρότεινε ένα ολιστικό μοντέλο ανάγνωσης της φωτογραφικής εικόνας. Επιπλέον, το ερευνητικό του έργο ‘Photo ambiguity’, που εκδόθηκε to 2010 ως μονογραφία, πρότεινε μια γνωστική εξήγηση του πως ο θεατής αντιλαμβάνεται εικόνες που ταλαντεύονται μεταξύ πραγματικού και επινοημένου. Εργάστηκε στο Λονδίνο ως Λέκτορας Φωτογραφίας -London South Bank University, London College of Communication- επιμορφωτής Φωτογραφικών σεμιναρίων – London School of Liberal Arts, freelance educational artist- και σε studios διαφημιστικής εικόνας –Sam Peach, Emma Innocenti. Επέστρεψε στην Αθήνα για ν’ ασχοληθεί με την λήψη πορτραίτου καλλιτεχνών. Διδάσκει ‘Η αισθητική ως ζητούμενο δημιουργίας’ στο πρόγραμμα επιμόρφωσης Ακαδημία Πλάτωνος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ‘Ψηφιοποίηση & ηλ. επεξεργασία εικόνας’ στο ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, και στην ειδικότητα ‘Τέχνη Φωτογραφίας’ του ΔΙΕΚ Κηφισιάς. Επιμελείται φωτογραφικές εργασίες, παρουσιάζει το θεωρητικό του έργο -σε συνέδρια και περιοδικά του πεδίου- και συνεχίζει να εκθέτει τη δουλειά του απο το 2001. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές όπως του Kiyosato Museum of Photographic Arts.

Advertisement

About Εργαστήρια Τέχνης

Εργαστήρια Τέχνης Δήμου Αγίας παρασκευής
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s